A legmegfelelőbb edények kiválasztása otthonába
Akár frissíti konyhai eszközeit, akár új konyhákat próbál ki, akár főzésre készül, a megfelelő edények megtalálása kulcsfontosságú. Mivel azonban az edény-technológia folyamatosan fejlődik, és naponta számos márka jelenik meg, a konyhához és a főzési stílushoz illő serpenyők és edények kiválasztása még a profi szakácsok számára is kihívást jelenthet.
Ez egy fontos befektetés, amit az ember jól akar csinálni. Ahhoz, hogy elkezdjük keresni a tökéletes edényt, jó, ha tisztában vagyunk a főzési igényeinkkel. Milyen gyakran főzöl? Ezt a praktikus útmutatót azért állítottuk össze, hogy segítsen megtalálni a legmegfelelőbb edényt otthonra.
Milyen anyagú edényt válasszunk?
Az első dolog, ami eszünkbe jut, amikor edényeket vásárolunk, az az anyaguk. Az edény anyagának kiválasztása az egyik legfontosabb döntés, amelyet meg kell hoznunk. Az alábbiakban megnézzük a serpenyőkhöz és lábasokhoz választható anyagokat.
Rozsdamentes acél
A rozsdamentes acél foltálló, ellenáll a rozsdának és a korróziónak, így az egyik legnépszerűbb anyag, ha edényekről van szó. A rozsdamentes acél önmagában nem jó hővezető, de kombinálható más anyagokkal a vezetőképesség javítása érdekében.
Mindig ügyelni kell arra, hogy a főzőedénynek legyen bélelt alapja. A bélelt rozsdamentes edény nemcsak költséghatékony, hanem sokkal jobban vezeti is a hőt. A rozsdamentes acél más anyagokkal, például alumíniummal és rézzel is kombinálható a hőeloszlás és a vezetőképesség javítása érdekében.
Ezenkívül a rozsdamentes acél nem igényli a más edények által igényelt rendszeres olajozást. Tökéletes választás bárkinek, aki olyan minőségi edényt keres, amely nem igényel fárasztó karbantartást.
Öntöttvas
Az öntöttvas főzőedények sokoldalúságát semmi sem múlja felül. Sütőben, tűzhelyen vagy nyílt tűzön is használhatók. Ennek a vastag fémnek szilárd kristályos szerkezete van, ami óriási tartósságot biztosít. Az öntöttvas emellett a többi anyaghoz képest jobban tartja a hőt. Ez az anyag megtartja és megőrzi az ételt, legyen szó lassú főzésről vagy gyors sütésről.
Az öntöttvas fő hátránya, hogy hosszú távon megpattan és rozsdásodik. Az olajjal való dörzsölés, majd némi hő hatására azonban létrejön egy védőréteg, amely jó állapotban tartja a főzőedényt. Ha megfelelően gondozzák őket, az öntöttvas edények hosszú éveken át gondtalan főzést biztosíthatnak.
Mivel az öntöttvas hajlamos a rozsdásodásra, ajánlott, hogy hosszabb ideig ne tartson folyadékot a serpenyőben. Szintén jó ötlet a tiszta öntöttvas edényeket sütés után letörölni, és csak kézzel elmosogatni, ha szükséges.
Alumínium
Az alumíniumból készült főzőedények nemcsak könnyűek, de a hőt is jól vezetik. Az alumínium ráadásul olcsó és kevés karbantartást igényel. Hajlamos azonban az elgörbülésre és a horpadásra, mivel könnyű anyagról van szó.
Javasoljuk, hogy ne készítsen savas vagy lúgos ételeket alumínium edényekben, mivel ezek reakcióba lépnek az alumíniummal. Sütés után azonnal vegye ki az ételt, hogy megakadályozza a fém átszivárgását.
Mire kell figyelni a főzőedények kiválasztásakor
Most, hogy ismeri a leggyakoribb anyagokat, amelyek közül választhat, a következő lépés az, hogy tudja, milyen tulajdonságokra kell figyelnie a főzőedény vásárlásakor.
Hővezető képesség
Nem minden fém jó hővezető. Az öntöttvas például jó hővezető, de a rozsdamentes acél nem. A jobb hővezető képességgel rendelkező edények biztosítják, hogy az étel egyenletesen süljön meg. Emellett gyorsan reagálnak a hőmérséklet-változásokra, amikor csökkentjük vagy növeljük a hőfokot.
Reakciókészség
Függetlenül attól, hogy milyen típusú főzőedényt szeretne választani, az egészsége a legfontosabb. Egyes főzőedények reakcióba lépnek az étellel, és súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. Például az alumínium reakcióba lép az olyan savas ételekkel, mint például a paradicsom. Ha tehát ilyen ételeket főz alumínium serpenyőben vagy edényben, akkor fémet is nyelhet. A főzőedény kiválasztásakor mindig figyelje a reakciókészséget.
Tartósság
Egyes főzőedények évekig kiváló állapotban maradnak, függetlenül attól, hogy milyen gyakran használjuk őket. Az egyik ilyen nagyszerű edénytípus a rozsdamentes acél edény.
Karbantartás
Azt is figyelembe kell vennie, hogy az edények mennyi ápolást igényelnek, hogy kiváló állapotban maradjanak. Ha nem szereti, hogy minden este, lefekvés előtt át kell fényesítenie a főzőedényeit, akkor jobban jár, ha olyan opciót választ, ami kevés karbantartást igényelnek, mint például az öntöttvas.
Ápolási tanácsok főzőedényekhez
A legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartani a főzőedény ápolása során, az az anyag, amit a szerkezetében használnak. Egyes anyagok több ápolást igényelnek, mint mások.
-
Az öntöttvas kevés karbantartást igényel. Az idényszerű ápolás olyan eljárás, amelynek során az olajat ismételten felviszik a főzőedény felületére és felmelegítik, hosszú évekig jó állapotban tartva ezáltal ezt a fajta főzőedényt. Használat után minimálisan tisztítsa.
-
A rozsdamentes acél a legkönnyebben karbantartható anyag. Használat után egyszerűen csak kézzel kell elmosni egy ruhadarabbal és szappanos vízzel. Ne használjon olyan súrolószivacsokat, amelyek megkarcolják vagy lekaparják az anyagot.
-
Az alumínium hajlamos az elszíneződésre. Alumínium főzőedényeit megvédheti az elszíneződéstől, ha hosszabb időre szappanos vízbe áztatja őket. Használhat acélgyapotból készült szappanos párnát is, hogy eltüntesse az odaégett ételeket.
Böngésszen széles választékunkban, ahol megtalálhatja a tökéletes főzőedényt az otthonába.